Rundveehouderij

Nieuws 301 x bekeken

Blauwtongvrije status per 15 februari 2012

Den Haag - Nederland krijgt per 15 februari 2012 de blauwtongvrije status. Dat meldt een woordvoerder van het landbouwministerie.

Duitsland, België en Luxemburg beschikken ook per 15 februari over de blauwtongvrije status. Daarmee lijken de financiële belangen van de kalversector veilig te zijn gesteld.

Een blauwtongvrije status maakt het gemakkelijker om blauwtonggevoelige dieren uit Nederland te exporteren. Dieren bestemd voor vervoer binnen de EU hoeven niet langer te worden gevaccineerd en minder te worden getest.

Met een aantal derde landen moeten nieuwe exportafspraken worden gemaakt. De eisen aan dieren uit blauwtong-risicogebieden worden strenger. Import uit deze landen wordt moeilijker, zodat de Nederlandse veestapel beter wordt beschermd. Met het van kracht worden van de vrijstatus is vaccinatie niet langer toegestaan. Er ligt in Brussel wel een wijzigingsvoorstel om vaccinatie vanaf dit voorjaar onder bepaalde voorwaarden in vrije lidstaten toe te staan.

Nederland heeft op 6 juli 2011 de monitoringsresultaten wat betreft blauwtong gepresenteerd tijdens het overleg van het permanent comité diergezondheid en voedselveiligheid in Brussel. De lidstaten hebben toen de bewijzen dat er in Nederland al twee jaar geen virus meer circuleert, geaccepteerd. Nederland kreeg daarmee het recht om de blauwtongvrije status aan te vragen.

De economische belangen van de kalversector moesten echter eerst worden veiliggesteld. Nederland importeert grote hoeveelheden kalveren uit niet-blauwtongvrije landen zoals Duitsland. De import van jaarlijks ongeveer 400.000 Duitse kalveren zou volgens directeur Henny Swinkels van Van Drie-group onmogelijk worden als Nederland de blauwtongvrije status eerder had aangevraagd.

Reinoud van Gent, directeur van exportorganisatie Veepro, laat weten erg blij te zijn dat de exportbeperkingen wat betreft blauwtong nu verdwijnen. “Voor een heel aantal landen zijn de veterinaire exportcertificaten al aangepast. Komende weken volgen de overige landen.”

Het is volgens Van Gent wel wrang dat juist nu de blauwtongvrije status bijna een feit is, exporteurs opnieuw worden geconfronteerd met exportbeperkingen vanwege het Schmallenbergvirus.

In 2006 werd de herkauwersziekte blauwtong (type 8) voor het eerst in Nederland aangetroffen. De ziekte trof alleen herkauwers. Op dat moment raakt een groot aantal andere lidstaten van de Europese Unie ook besmet. Inmiddels is de ziekte in grote delen van de EU met succes bestreden. Vaccineren tegen de ziekte was daarbij een belangrijk instrument.

Of registreer je om te kunnen reageren.