Rundveehouderij

Nieuws 189 x bekeken 1 reactie

Zuivelcoöperaties willen verbod levering aan producentenorganisaties

Brussel – Producentenorganisaties (PO’s) in de zuivel mogen geen greep krijgen op melk van coöperatieleden.

Dat is de strekking van een amendement dat de koepel van Europese zuivelcoöperaties (EDA) voorstelt op het rapport van de Noordierse Europarlementariër James Nicholson. De strekking van dit amendement is ook inzet in de discussie tussen Europarlement, de Europese landbouwministers en de Commissie over het zuivelpakket. Deze discussie, de zogenoemde trialoog, vindt deze weken plaats, voorafgaand aan een definitief besluit over een reeks aanpassingen van de zuivelmarkt. Doel van deze aanpassingen is om de zuivelmarkt transparanter te maken en boeren zicht te geven op een ’eerlijker’ melkprijs. Hierover moet vóór het einde van het jaar een besluit worden genomen.

Zou melk van coöperatieleden buiten het bereik van PO’s worden gehouden – dus: als PO’s niet voor boeren mogen onderhandelen over de prijzen en contracten van coöperatieve melk – dan zou er voor zo’n 60 procent van de Europese melk weinig verbeteren, vreest de European Milk Board (EMB). De EDA vreest juist dat, als PO’s wel mogen meepraten over de melkprijzen en contracten van coöperatieleden, er dan een uitholling van de coöperaties plaatsvindt. Coöperaties zijn immers boerenbezit. Zouden PO’s daar zeggenschap in krijgen, dan onttrekken ze geld uit dat boerenbezit. De EMB vindt juist dat met name de grotere coöperaties steeds verder van de boer zijn afgedreven en dat PO’s nodig zijn om de balans te herstellen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wie kan me uitleggen; "Hoe een PO kan onderhandelen over de melk prijs van de leden van een co-op? Hoe vaak is het al niet geschreven, dat een co-op het >verlengstuk< is van de boerderij en dat de leden - leveranciers de eigenaren zijn van deze co-op. Hoe wil je als leverancier gaan onderhandelen met jezelf als verwerker over prijs of wat dan ook? Leden melkleveranciers leveren hun melk niet aan EEN afnemer maar hun >EIGEN verwerkings eenheid<. Krijgen de leden leveranciers niet de best haalbare prijs uit de markt, zullen ze moeten onderzoeken Waarom de concurent beter uitbetaald dan zijzelf. Denken de melkveehouders dat leveren via PO s meer geld opbrengt zullen ze alla minuut hun co-op moeten omzetten in een BV of NV en afzien van leverings en afname PLICHT.

Of registreer je om te kunnen reageren.