Rundveehouderij

Nieuws 222 x bekeken

VWA scherpt controle antibioticagebruik aan

Den Haag – De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft extra mensen ingezet om het verbod op de hoogwaardige antibiotica derde- en vierde generatie cephalosporinen in de pluimveehouderij te controleren.

Daarnaast gaat de VWA extra controleren op het toepassen van deze middelen in koppelbehandelingen bij andere diersoorten. Ook dit is verboden. De VWA zal er ook streng op toezien dat individuele dieren alleen behandeld worden met deze typen antibiotica na een gevoeligheidstest.

De extra inzet van de VWA is het gevolg van het besluit van de ministeries van volksgezondheid en landbouw om het advies van de Gezondheidsraad over gebruik van antibiotica in de veehouderij op te volgen. Het antibiotica-beleid voor de veehouderij wordt hierdoor aangescherpt.

De varkenssector gaat zelf via IKB al het gebruik van derde- en vierde generatie cephalosporinen verbieden. Ook in de kalverhouderij gaat het gebruik hiervan per 1 oktober vergaand terugdringen. De melkveehouderij heeft het ministerie toevertrouwd een verbod op de middelen als droogzetter bij melkkoeien dwingend op te leggen.

Het ministerie gaat in Brussel pleiten voor een verbod op het toelaten van nieuwe antibiotica voor de veehouderij, zodat deze nieuwe typen alleen in de humane gezondheidszorg gebruik worden. Dit najaar zal tevens een wetsvoorstel naar de Raad van State gaan waarin een gevoeligheidstest verpicht wordt gesteld wanneer bepaalde niet-toegelaten antibiotica via de cascaderegleing toch bij dieren worden gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.