Rundveehouderij

Nieuws 194 x bekeken

Snijmaisoogst neemt toe bij iets kleiner areaal

Voorburg – De snijmaisoogst is dit jaar iets groter dan vorig jaar, bij een licht afgenomen oppervlakte. Dat blijkt uit de jongste prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft berekend dat dit jaar 228.306 hectare mais is ingezaaid in Nederland, dat is 583 hectare minder dan vorig jaar.

De totale bruto opbrengst bedraagt 10,41 miljoen ton. Vorig jaar was de totale bruto opbrengst 10,34 miljoen ton. De opbrengst per hectare wordt geschat op 45,6 ton per hectare, ongeveer 400 kilo meer dan vorig jaar.

De bruto opbrengst per hectare is het hoogst in Flevoland met gemiddeld 50,5 ton. De laagste opbrengst is gemeten in Noord-Brabant en Limburg (respectievelijk 43,3 en 43,6 ton per hectare).

Noord-Brabant blijft wel de maisprovincie bij uitstek met een totale opbrengst van 2,4 miljoen ton op bijna 56.000 hectare, ongeveer een kwart van het totaal van Nederland. Gelderland is de tweede maisprovincie met in totaal 42.164 hectare, Overijssel teelt 40.834 hectare snijmais.

Noord-Brabant is de provincie met de hoogste maisdichtheid (22 procent van de totale oppervlakte cultuurgrond), voor Overijssel (20 procent), Gelderland (18 procent) en Limburg (16 procent). De landelijke maisdichtheid is 12 procent. Zuid-Holland heeft de laagste maisdichtheid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.