Rundveehouderij

Nieuws 634 x bekeken

Relatie tussen bloederkalveren en BVD-vaccin

Giessen – Het verband tussen de bloederziekte bij kalveren en het BVD-vaccin PregSure van Pfizer wordt steeds duidelijke aangetoond. Nadat de Landwirtschaftskammer van Nordrhein-Westfalen al sterke aanwijzingen had geleverd voor de relatie tussen beide, is er nu een onderzoek van de universiteit in het Duitse Giessen gepubliceerd, waarin het verband wordt bevestigd.Door deze ziekte (Bovine Neonatale Panzytopenie, BNP) getroffen kalveren sterven aan een sterk verlies aan bloed- en beenmergcellen. De onderzoekers uit Giessen zijn erin geslaagd om helder te maken hoe de bloedvormende cellen bij de dieren worden vernietigd. Dat gebeurt door antistoffen in de biest, die reageren met de witte bloedlichamen van de kalveren. De antistoffen zijn aanwezig bij koeien die met PregSure zijn ingeënt tegen BVD. Bij koeien die met andere vaccins zijn behandeld, komen de antistoffen niet voor.

Volgens de universiteit zijn in heel Europa 4.000 gevallen van BNP geregistreerd. Volstrekt nieuw zijn de bevindingen niet. Andere onderzoekers uitten reeds verdenkingen. In verband daarmee heeft Pfizer PregSure begin dit jaar al van de markt gehaald. De kwestie is met de veterinaire sector afgestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.