Rundveehouderij

Nieuws 509 x bekeken

Meer zon nodig voor goede kwaliteit mais

Apeldoorn – Een tekort aan zonuren zorgt tot nu toe voor kleine maiskolven en een matige afrijping. Het merendeel van de mais wordt dit jaar naar verwachting later geoogst dan afgelopen jaar. Dat melden Jan Hollander van Agrifrim, en Piet Riemersma van Hendrix UTD.

”Vooral de afgelopen zes weken is er een tekort aan zon”, aldus Hollander. ”Dat zorgt voor kleine maiskolven en een matige afrijping.” Riemersma raadt melkveehouders aan om te wachten met het oogsten. ”Zolang de mais er nog goed en gezond bij staat, doen veehouders er goed aan om er af te blijven.” Zonneschijn is gewenst voor een betere zetmeelvorming. Riemersma wijst op een hoge schimmeldruk, vooral in het noorden van het land. Hij noemt schimmels als fusarium, builenbrand en eyespot.

De voederwaarde van de mais kan volgens Hollander dit jaar nog wel eens tegenvallen. En dat is niet fijn gezien de hoge krachtvoerprijzen. Daarbij komt nog eens het feit dat een deel van de melkveehouders al krap in het ruwvoer zat. ”De oude mais raakt snel op. Een laat oogstmoment is dan niet gewenst.”

Wat betreft het maaien van gras zijn de meeste veehouders volgens Hollander redelijk bij. Er zijn voldoende droge dagen geweest om het gras van het land te halen. Wel is weidegang een probleem. De weides zijn te nat, wat melkveehouders noopt tot het opstallen van hun koeien. De smakelijkheid, en de voederwaarde van het natte gras laten te wensen over. Structuur is een probleem. De vraag naar stro is groot, wat de prijzen flink laat oplopen. Ook Riemersma geeft aan dat er dit seizoen wat betreft het volume, voldoende gras van het land is gehaald. ”Dat zie je wel vaker in een relatief moeilijk maisjaar.” De graskwaliteit laat te wensen over.

Duidelijk is dat de meeste melkveehouders de mais dit jaar later van het land gaan halen dan afgelopen jaar. Normaal beginnen veel maistelers in de derde week van september met oogsten. Naar verwachting wordt het dit jaar niet eerder dan eind september, begin oktober.

Of registreer je om te kunnen reageren.