Rundveehouderij

Nieuws 422 x bekeken

GD niet verplicht NFSO-certificatie te accepteren

Zwolle - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is niet verplicht om gezondheidscertificaten en -verklaringen van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO) te accepteren. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald.

Zowel de GD als de NSFO bieden een certificeringsprogramma aan ter voorkoming van de uitbraak van zwoegerziekte bij schapen en geiten. De NSFO erkent de certificering van de GD en neemt haar verklaringen over. De GD weigert de certificering van de NSFO over te nemen. Reden voor de NSFO om een kort geding tegen de Gezondheidsdienst aan te spannen.

De GD beheert sinds 1982 een certificeringsprogramma ter voorkoming van de uitbraak van zwoegerziekte bij schapen en geiten. Deelname is vrijwillig. De NSFO biedt sinds april dit jaar ook een certificeringsprogramma ter voorkoming van zwoegerziekte aan. Beide zwoegerziektevrijverklaringen worden door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit geaccepteerd bij de export van schapen en geiten.

Het feit dat de GD de certificaten van de NSFO niet accepteert zorgt, volgens de NSFO, voor een blokkade van het handelsverkeer. De GD geeft echter aan dat zij niet onrechtmatig handelt omdat de certificeringsprogramma’s van de NSFO niet gelijkwaardig zijn aan die van de gezondheidsdienst. Door NSFO-certificaten te accepteren, zou de kwaliteit van het GD-programma achteruit gaan. De rechter stelde de GD in het gelijk. De NSFO laat weten teleurgesteld te zijn, maar zich wel door de rechter gesteund te voelen in haar gezondheidsprogramma. Hoewel de GD zwaardere eisen stelt, plaatste de rechter geen kanttekening bij de kwaliteit van de NSFO-certificaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.