Rundveehouderij

Nieuws 492 x bekeken

GD: kalversterfte afgelopen jaren licht toegenomen

Deventer – De kalversterfte in de melkveesector is de afgelopen jaren licht gestegen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in haar blad Herkauwer.

De oorzaak van de toename is niet bekend. Onderzoek heeft tot nu toe geen oorzaak aangewezen. Wel is bekend dat de sterfte voornamelijk wordt gezien in doodgeboortes en kalveren jonger dan 25 dagen. Bij het onderzoek betrokken veehouders denken volgens de GD dat de oorzaken voor de stijging te vinden zijn in de bedrijfsvoering. De gezondheidsdienst gaat zo’n 400 melkveehouders benaderen met vervolgenvragen.

Ook de meldingen van bloederkalveren blijven bij de GD binnenkomen. In het eerste kwartaal van 2011 werden 28 kalveren gemeld, in het tweede kwartaal 47. In 2010 werden in Nederland bij de GD 230 meldingen gedaan van bloederkalveren. Het grootste deel daarvan (165 gevallen) werd gemeld in de periode juli tot september.

Of registreer je om te kunnen reageren.