Rundveehouderij

Nieuws 435 x bekeken

Exporteur in beroep tegen straf

Leeuwarden – Het exportbedrijf Schaap, de directeur en een medewerker gaan in beroep tegen de veroordeling door de rechtbank. Dat verwacht hun advocaat Evert Kuiters.

De directeur van het exportbedrijf Schaap werd dinsdag door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar voor fraude met exportrunderen. Van de straf is de helft voorwaardelijk. Hij moet daarnaast een boete van 10.000 euro betalen.
Zijn bedrijf is veroordeeld tot een boete van 125.000 euro.

Advocaat Kuiters zegt dat hij niet begrijpt dat zijn cliënt voor de helft van de zaken is vrijgesproken, maar tocht een straf krijgt opgelegd die nauwelijks verschilt van de eis van het openbaar ministerie. Bovendien vindt Kuiters de straf voor zijn cliënt niet in verhouding staan tot de straf voor een betrokken dierenarts, die volgens hem de spil in de fraude was.

Het bedrijf Bles werd in dezelfde zaak vrijgesproken, evenals de directeur van het exportbedrijf Dekker. Diens firma moet wel een boete van 25.000 euro betalen.

De bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan fraude met bloedmonsters. Voor de verkrijging van exportcertificaten werden bloedmonsters ingestuurd van blauwtongvrije koeien, in plaats van monsters van dieren die werden geëxporteerd.

De directeur van het exportbedrijf Schaap is door de rechtbank deels vrijgesproken, omdat hij niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor een werknemer die door middel van fraude zijn eigen fouten wilde verdoezelen. Volgens de rechter is niet gebleken dat de directeur wist van de fraude door zijn werknemer.

De werknemer is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Een andere medewerker van het bedrijf moet 180 uur werk voor de maatschappij verrichten voor zijn aandeel in de zaak.
De rechtbank zegt dat de exporteur de commerciële belangen van zijn bedrijf heeft laten prevaleren boven het naleven van wet- en regelgeving.

Volgens de rechters heeft hij bewust risico’s genomen, die schadelijk hadden kunnen zijn voor de diergezondheid in de ontvangende landen als wel voor de Nederlandse exportbelangen.

De officier van Justitie had een boete geëist van 15.000 euro en een gevangenisstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk en tegen het bedrijf een boete van 150.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.