Rundveehouderij

Nieuws 594 x bekeken

Eko Holland importeert biologische melk

Dreumel – Eko Holland importeert biologische melk uit het Verenigd Koninkrijk om aan de grote vraag in Nederland te kunnen voldoen. Dat zegt voorzitter René Cruijsen.

Het gaat volgens hem om een tijdelijke maatregel om aan de contractverplichtingen te kunnen voldoen. Vanwege de slechte weersomstandigheden ligt de melkproductie bij de leden van Eko Holland lager dan vorig jaar. ”We ontvangen per week zo’n 100.000 liter minder dan vorig jaar”, aldus Cruijsen.

Aangezien de vraag naar biologische melk in Nederland volgens hem nog steeds toeneemt, is besloten om biologische melk te importeren uit het Verenigd Koninkrijk. De melk wordt afgenomen van de Engelse zuivelcoöperatie OMSCo. Het gaat volgens Cruijsen om een aantal RMO’s per week. ”We hebben al langere tijd goed contact met OMSCo. In het verleden hebben we ook wel melk geëxporteerd.”

Gezien de kosten en logistiek zou Eko Holland de melk liever uit eigen land halen, maar er is simpelweg sprake van een tekort. De extra kosten worden wel gedrukt door de gunstige valutaverhouding. Desalniettemin is de coöperatie naarstig op zoek naar nieuwe leveranciers van biologische melk. ”Op het moment kunnen we tussen de twintig en dertig nieuwe leden gebruiken.”

De prijs voor biologische melk ligt volgens Cruijsen momenteel ongeveer een dubbeltje hoger dan de gemiddelde melkprijs voor gangbare melk. Hoewel de melkprijs van FrieslandCampina de laatste twee maanden een daling liet zien, is dat bij de melkprijs van Eko Holland nog niet het geval. ”Onze melkprijs gaat eerst nog stijgen.”

De biologische melkveehouders zouden graag zien dat de biologische melkprijs wordt losgekoppeld van de gangbare melkprijs. Dat is nu echter nog niet het geval. Gezien de toenemende vraag naar biologische melk verwacht Cruijsen dat er in de toekomst een stabiele biologische melkprijs kan worden uitbetaald, die niet meer achter de prijs van de gangbare melk aanhobbelt. ”Ze zeggen altijd dat je moet produceren als er markt voor is, en dat is nu het geval. Al de biologische melk die in Nederland wordt geproduceerd, wordt ook in Nederland geconsumeerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.