Rundveehouderij

Nieuws 377 x bekeken 7 reacties

Commissie-Van Doorn bedrijf nog schaars in melkveehouderij

Voorburg – ’Modale’ melkveebedrijven, zoals de commissie Van Doorn ze voor de komende jaren ziet, zijn nog tamelijk schaars. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De commissie ziet een melkveebedrijf met 320 koeien als een modaal bedrijf van de toekomst. Het CBS telde afgelopen jaar slechts 69 bedrijven met meer dan 300 koeien, op een totaal van 19.790 stuks. Het grootste aantal van deze bedrijven wordt geregistreerd in Friesland en Groningen, met achtereenvolgens 20 en 9 stuks. In Noord-Brabant staan er volgens dezelfde telling 6. In 2000 telde Nederland nog maar zeventien van deze nieuwe modale melkveebedrijven.

Op de melkveebedrijven met meer dan 200 koeien bevinden zich 27.771 melkkoeien op een totaal van 1.477.218 door het CBS getelde melkkoeien.

In Nederland bevinden zich 25 bedrijven met meer dan 400 melkkoeien. Op zes van deze bedrijven staan meer dan 500 melkkoeien. In totaal staan op deze zes bedrijven 4.334 koeien.

De grootste categorie melkveebedrijven (9.900 stuks) is volgens het CBS die met 50 tot 99 koeien. Daarna volgt de categorie 1 tot 49 koeien (5.600 stuks). In 2000 had nog de helft van de melkveebedrijven minder dan 50 koeien. In de categorie 50 tot 99 melkkoeien bevonden zich toen nog 12.208 bedrijven. Op slechts twee melkveebedrijven stonden in 2000 meer dan 500 koeien.

De meeste melkkoeien stonden in 2010 in Friesland (265.202). De provincie wordt gevolgd door de provincies Overijssel (241.640), Gelderland (225.908) en Noord-Brabant (210.814). Het laagste aantal koeien bevindt zich in de provincie Zeeland (17.305).

Rundveebedrijven met meer dan 300 runderen zijn er veel meer, maar dat is ook niet verwonderlijk, omdat dan ook vleeskalverbedrijven en stierenhouderijen worden meegeteld. Die hebben doorgaans enkele honderden dieren op stal.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Op zo een modaal bedrijf lopen de koeien in ieder geval niet buiten . Een ieder die denkt dat dat in de toekomst wel gebeurt is niet van deze wereld . [ook van Doorn dus niet]

 • no-profile-image

  Die man is mij" een Doorn in het oog".

 • no-profile-image

  De landbouw is altijd verweten met de rug naar de samenleving te staan. Dan lijkt deze ontwikkeling mij niet zo'n goed idee. Het is gewoon weer een vorm van intensieve veehouderij erbij. Als je nu persé meer tegenstanders van de veehouderij wilt...

 • no-profile-image

  Het gaat maar om 1 ding,hoe houden we de periferie aan het vreten willen we meer importeren/produceren wat ons kleine landje aan kan.Door nu dit soort initiatieven houden we de grote bedrijven in de benen en loopt de paaiactie met de burger en politicie uit op niets.Deze concerns en voorlieden die de verantwoordelijkheid krijgen(naar zich toe dwingen) voor voedselproductie,veiligheid zijn gewoon keiharde managers en als de winsten op den duur niet gehaald worden door ziektes of marktaandeelverlies plukken ze deze megabedrijven gewoon leeg en hebben we niets meer.Koeien horen in de wei en varkens op gezinsbedrijven.We moeten niet de a sociale mega bedrijven gaan faciliteren om overschot landbouw in de been te houden.Tijdens en voor de discussie worden de gezinsbedrijven momenteel financieel uitgebuit door o.a prijszetting van de grootmachten en verzwakt Rabo helpt mee en Zlto.Alweer zijn er stomme boeren die er achter aan lopen zonder in de gaten te hebben dat ze hun eigen draagvlak aan het afgeven zijn.Voor wie komen we eigenlijk nog op,de dieren die alsmaar zwakker gefokt worden en niet meer zonder couveusestal en astronautenvoer en uitgebreide ziekenhuisprotocollen in leven gehouden en als topsporter gebruikt worden en doorgefokt steeds zwakker worden en in grote populaties grote dier en volkgezondheids problemen kunnen veroorzaken in dit kleine landje.Als je het boeren te commercieel maakt gaan we deze tol zeker betalen.Spreiding van risico's wordt in deze tijd belangrijker dan grote concerns in leven te houden.Export is niet weggelegd ook in kostprijs en milieu voor Nederland,wel als grondstoffen doorvoerhaven via Rotterdam en de nog onrendabele betuwelijn voor Duitsland.Slachten van vee doen we al in Duitsland of door Buitenlanders in Nederland dus dat is ook geen Nederlands belang meer.Alleen de handel en kenniseconomie kan wat opleveren maar niet in Nederland=exporteren.Gezinbedrijf in leven laten voor dat het te laat is.

 • no-profile-image

  Vergeet die kenniseconomie maar, Guillaume. Het niveau in dit land is zo diepdroevig laag dat de tranen je bijna in de ogen springen. Met de landbouwkundige "kennis" van de Wur als absoluut dieptepunt.

 • no-profile-image

  Kritische lezer,ben ik met je eens daarom heeft het geen toekomst op lange duur voor Nederland.Het feit dat deze nieuwe indroctinatie op het moment wordt geintroduceerd waarbij de economische crisis zijn vruchten begint af te werpen ten kostte van de kleinere gezinsbedrijven.Dit vertoond paralellen met de 30-jaren crisis waarbij de Katholieke kerk zijn opmars had.Daarvoor zijn er toen op de kleine arme gebieden in Brabant en delen Gelderland de grootste kerken(<1900) en parochies gebouwd onder het mom van geloof.Elke arm groot gezin kon toen vaak bij de Meneer pastoor zijn schulden inlossen voor zijn hulp dmv voedsel of afgeven van je bezittingen en ook nog 5 keer naar de kerk en een paar nonnen/paters aanleveren of diensten.Aan de achterkant v.d pastorie liepen de ratten met het voedsel er van door en werden vaak pachtboer van de kerk.Het geloof als afleiding voor het hogere doel.Wat nu plaats vindt gebeurd op dezelfde systematiek via eerst jarenlang leegplukken door multinationals met als doel alleenheersschappij.Je ziet de kerken lopen leeg.Het bezit vervalt op den duur(te groot in onderhoud) en de pastoors zijn niet meer te krijgen.Dit gebeurd met het van Doorn initiatief ,nieuw doel en de vuiligheid wat je jaren al te vaak hoort,wordt doodgezwegen en de harde zakelijke opstelling tegenwoordig(Vion, had het ook enkele jaren over een bordesprijs van 60 varkens) maar betaalde de grote boeren meer uit het zicht). Het doel was in eerste instantie goedbedoeld,maar het houdt geen stand.Gezinbedrijven blijven nodig dat is de beste manier van overleven,maar wel op een natuurlijke wijze dichterbij de Boer en de hand in de rug.De banken hebben nu de sleutel in de hand en gebruiken deze op een verkeerde manier(omgekeert) en houdt net als de RK kerk lege kerken over en teveel Pastoors zonder parochie .En grote kloosters met kundige gelovige wetenschappers die niet met de handen in de praktijk meer staan en met subsidie vertellen hoe je het moet doen.De afloop daarvan is ook bekend,staan in grote dichte boeken.Het is maar een voorbeeld,laat de agri missionarissen maar in het buitenland ontwikkelingen gaan doen b.v in Afrika,Rusland.Blijf van de gezinbedrijven af want voor de zelfvoorziening heb je geen Europa nodig maar een eigen geloof in de samenwerkende gezinbedrij

 • no-profile-image

  Als commissie van doorn eventjes een bedrijf , waarvan zij van vinden dat het een modale bedrijf is, begint, dan zullen we toe 2013 wel wachten met commentaar leveren omdat van doorn voortijdig zal beseffen dat een bedrijf met een dergelijke omvang geen modaal is

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.