Rundveehouderij

Nieuws 212 x bekeken

Britse melkcontracten op vrijwillige basis

Birmingham – De Britse zuivelsector moet toe naar een vrijwillige gedragscode voor de contracten tussen melkproducenten en hun afnemers.

Zo’n gedragscode kan meer regelen dat wat de EU voor de zuivelsector heeft voorgesteld – de European Dairy Package – en zal ook veel sneller tot stand kunnen komen dan een EU-brede regeling.

Dat stelde de Britse staatssecretaris voor landbouw Jim Paice tijdens het Dairy Event in Birmingham. Paice’ ministerie werkt al enige tijd met de National Farmers Union en de koepelorganisatie Dairy UK aan voorstellen voor zo’n code. De staatssecretaris kijkt daarbij onder meer naar de regeling voor een conflict-oplosser (adjudicator) voor de supermarkten "die als voorbeeld kan dienen voor de manier waarop contracten in de melkwereld kunnen werken".

Volgens Paice moet de zuivelsector in zijn land de blik verruimen en meer over de grenzen kijken. ”Er is veel ruimte om te expanderen om de groeiende wereldbevolking te voeden, maar dan moeten we verder kijken dan alleen verse melk. We moeten nieuwe buitenlandse markten gaan onderzoeken. De sector heeft werkelijk de capaciteiten om samen te werken teneinde er nieuw leven in de blazen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.