Rundveehouderij

Nieuws 489 x bekeken

Voersaldo melkveebedrijven boven 31 euro

Uden - Het voersaldo van melkveebedrijven in het tweede kwartaal van dit jaar ligt op €31,41 per 100 kilo melk. Dat is €0,11 meer dan in het eerste kwartaal werd gerealiseerd.

Dat blijkt uit cijfers van DLV Melkveemanager. De melkinkomsten zijn met €0,69 gestegen tot €38,59 per 100 kilo melk, maar de krachtvoerkosten en met name de kosten voor bijproducten zijn gestegen. Peet Willemse van DLV verklaart dat uit het feit dat krachtvoer duurder is dan in het eerste kwartaal en dat boeren als gevolg van de droge periode meer bijproducten hebben gekocht.

Naast de gestegen voerkosten ziet DLV ook de veekosten iets toenemen tot een niveau van €3,01 per 100 kilo melk. De grondgebonden kosten zijn als gevolg van de droogte juist verlaagd. De boeren hebben minder meststoffen verbruikt en ook de kosten voor grondbewerking zijn lager.

Het veesaldo komt uit op €26,15 per 100 kilo melk. Dat is €0,25 meer dan in het eerste kwartaal. Willemse ziet grote verschillen in veesaldo. Dat varieert tussen €25,10 en €30,70. Vooral de bedrijven die op tijd en scherp zijn geweest op de inkoop van krachtvoer en ruwvoer, halen nu duidelijk een beter saldo.

Om beter op de veranderende inkomsten en uitgaven te kunnen reageren, adviseert DLV om een liquiditeitsprognose te laten opstellen. Willemse stelt dat een goede prognose inzicht geeft in de geldstromen. Zo kunnen veehouders beter anticiperen op piekmomenten in de uitgaven, zoals aankoop van ruwvoer of loonwerkkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.