Rundveehouderij

Nieuws 333 x bekeken

Stijgende koers frank hindert Zwitserse zuivel

Bern – De Zwitserse melkveehouderij en zuivelindustrie (en in feite de hele economie) zuchten onder de hoge koers van de frank. De boter- en kaasbergen stapelen zich op en de fondsen voor de gesubsidieerde export van verwerkte zuivel raken uitgeput.

De sterk gestegen koers van de frank vindt zijn oorsprong in de financiële crisis waarin Europa en de Verenigde Staten zijn verwikkeld. Met name tegenover de euro en de dollar is de frank hierdoor sterk in waarde gestegen.

Voor de Zwitserse zuivelsector heeft dit tot gevolg dat Zwitserse kaas en boter bijna niet meer te verkopen zijn in het buitenland. Het product heeft zich volledig uit de markt geprezen. Daardoor is de voorraad boter in week 31 van dit jaar gestegen tot ruim 10.000 ton. Ook de kaasexport is sterk gedaald. Ondertussen stijgt de import van goedkopere buitenlandse kaas. De problemen zijn het grootst bij Emmentaler kaas.

Tot nog toe waren er fondsen om de eigen markt wat te ontlasten. Zo had de Branchenorganisation Milch (BOM) nog enkele miljoen over van vorig jaar, waarmee 1.200 ton boter met steun de grens over gezet kon worden. Ook was er begin dit jaar nog een potje van 70 miljoen frank beschikbaar uit hoofde van de ”Schoggi-wet”. Dat is een wet die het mogelijk maakt om verwerkte zuivel – met name in chocola – goedkoper te exporteren. Maar de Schoggi-wet werd zo populair dat de maximale steun per aanvraag omlaag moest worden gebracht, anders zou er niet genoeg geld meer over zijn.

Om de zuivelsector verder te helpen, zijn nieuwe initiatieven nodig, anders komen veel boeren en bedrijven in de problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.