Rundveehouderij

Nieuws 338 x bekeken

NVM: prijzen melkquotum stabiel

Nieuwegein – De waarde van melkquotum is sinds maart van dit jaar stabiel. Dat blijkt uit cijfers van de makelaarsorganisatie NVM.

In juni werd gemiddeld € 17,70 per kilo vet betaald, in de maanden daarvoor was het variërend tussen de 18 euro en € 17,80. Ondanks dat het melkquotum wordt afgeschaft, blijft het quotum waarde houden. ”Dat kan komen door de hogere melkprijs.

Ondernemers die stallen hebben gebouwd, willen de extra capaciteit gebruiken om van de goede melkprijs te kunnen profiteren. Daarom kopen ze nu quotum bij”, legt voorzitter Arjan van der Waaij van de vakgroep agrarisch vastgoed van de NVM uit. De partijen die quotum kopen, kopen doorgaans grotere hoeveelheden. ”De tijd dat aankopen met 20.000 kilo tegelijk gingen is voorbij”, aldus Van der Waaij.

Door de hogere melkprijs is het fiscaal ook aantrekkelijker om in quotum te investeren. Ook kiezen melkveehouders voor aanschaf van quotum, omdat ze verwachten dat er na afschaffen van het quotum een ander systeem zal komen om de productie te reguleren.

De NVM verwacht dat de prijs voor melkquotum de komende tijd stabiel zal blijven. De vraag naar leasemelk neemt volgens de makelaars toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.