Rundveehouderij

Nieuws 357 x bekeken

Meer Britse melkveehouders willen stoppen

Londen – Britse melkveehouders hebben wat minder vertrouwen in de toekomst dan een jaar geleden

Op dit moment overweegt dertien procent om met melken te stoppen, terwijl dat vorig jaar nog negen procent was. Tegelijkertijd wil nu 31 procent de productie uitbreiden, minder dan de 35 procent die dat een jaar geleden nog van plan was.

Dat komt naar voren uit het jaarlijkse onderzoek naar de toekomstplannen van melkveehouders door het zuivelschap DairyCo. ’’Het vertrekpercentage zou overeenkomen met 2,2 vertrekkers per dag vergeleken met 1,6 vertrekkers per dag vorig jaar,” stelt het schap.

Het zuivelschap berekent dat de melkproductie met vier procent ofwel 456 miljoen liter zou inzakken tot 11 miljard liter als al deze plannen inderdaad gerealiseerd worden. ’’Het is echter belangrijk te bedenken dat het hier gaat om een momentopname en dat berekeningen bij de eerdere onderzoeken steeds aan de pessimistische kant zijn gebleken,” onderstreept DairyCo.

Het schap benadrukt dat het bij potentiële vertrekkers vaak gaat om oudere boeren zonder opvolger terwijl boeren die denken over uitbreiding gemiddeld jonger zijn en nu al grotere bedrijven hebben.

Bovendien blijkt het optimisme groter bij boeren met een vast contract met een supermarkt. In deze groep wil meer dan 40 procent de melkproductie de komende tijd uitbreiden. Opvallend is wel dat veel Britse melkveehouders weinig verband lijken te leggen tussen de melkprijs en hun contracten. Meer dan de helft stelt tevreden te zijn met hun huidige contract terwijl een even groot percentage tegelijk stelt dat de melkprijs een bron van zorg is.

Of registreer je om te kunnen reageren.