Rundveehouderij

Nieuws 222 x bekeken

Hoge boetes voor prijsafspraken Britse melk

Londen – De Britse karteldienst Office of Fair Trading heeft acht zuivelbedrijven en supermarkten een boete van in totaal 56,5 miljoen euro opgelegd wegens illegale prijsafspraken rond melk. Omdat Arla UK als klokkenluider is opgetreden, is de eventuele boete voor dit bedrijf kwijt gescholden.

De OFT is na een lang onderzoek tot de conclusie gekomen dat de zuivelbedrijven Arla, Dairy Crest, McLelland (Lactalis) The Cheese Company en Wiseman en de supermarkten Asda, Safeway, Sainsbury’s, Tesco in 2002 en 2003 prijsverhogingen voor bepaalde zuivelproducten hebben gecoördineerd. Daarbij gaat het om drie afzonderlijke gevallen: twee voor kaas in beide jaren en één voor verse melk in 2003. Niet alle bedrijven waren bij alle drie zaken betrokken, aldus de dienst.

Volgens de OFT wisselden de supermarkten informatie over geplande prijsverhogingen indirect met elkaar uit via de zuivelbedrijven. Directeur John Fingleton van de OFT: ”Met dit besluit sturen we een harde boodschap naar supermarkten, leveranciers en andere bedrijven dat de OFT actie zal ondernemen en hoge boetes zal opleggen als het anti-concurrerend gedrag ontdekt dat gericht is op hogere prijzen voor de consument.”

De meeste betrokken bedrijven hebben tijdens de procedure ingestemd met een regeling waardoor de boete lager is uitgevallen dan anders het geval zou zijn geweest. Uiteindelijk komen de boetes voor de zuivelbedrijven daarmee uit op ruim 8 miljoen euro voor Dairy Crest, ruim 3,6 miljoen voor Robert Wiseman, 1,87 miljoen voor Lactalis-McLleland en 1,42 miljoen voor The Cheese Company. De hoogste boetes van elk meer dan 10 miljoen zijn voor de grote supermarkten Asda, Sainsbury’s en Tesco. Het laatste bedrijf heeft echter direct woedend op de uitspraak gereageerd en aangekondigd dat het beroep zal aantekenen. ”Wij hebben niets illegaals gedaan,” aldus Tesco.

Of registreer je om te kunnen reageren.