Rundveehouderij

Nieuws 233 x bekeken

Grote uitbraak mond- en klauwzeer in Kazachstan

Almaty – In het oosten van Kazachstan zijn al meer dan zeshonderd koeien en andere dieren gedood als gevolg van een uitbraak van mond- en klauwzeer. Dit meldt de Russischtalige krant Kazachstan Vandaag. De uitbraak zou zich voordoen in het dorp Karasjilik.

Dit dorp is volgens de berichten geheel afgesloten van de buitenwereld. De oorzaak van de grote uitbraak is volgens bewoners van de regio pure onachtzaamheid van de autoriteiten. Die werden gewaarschuwd over de dood van een rund door miltvuur, zoals wel vaker voorkomt in deze regio. De autoriteiten ondernamen daar echter geen enkele actie op, zo meldt de krant.

Toen de ziekte vervolgens oversloeg naar een grotere boerderij, sloeg de uitbraak snel om zich heen. Inmiddels zijn meerdere boerderijen besmet en zijn meer dan zeshonderd dieren gedood en verbrand. Daarmee is de besmetting echter nog lang niet ingedamd, zo valt te horen. De situatie zou zelfs nog met de dag verslechteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.