Rundveehouderij

Nieuws 534 x bekeken

GD krijgt veel meldingen van rode lebmaagworm

Deventer – Het aantal besmetting met de rode lebmaagworm Haemonchus contortus is dit jaar bijzonder groot. Dit zegt René van den Brom van de Gezondheidsdienst voor Dieren in het vakblad Het Schaap.

Van den Brom zegt dat er veel besmettingen van de rode lebmaagworm worden gevonden in de ingestuurde kadavers en mestmonsters. Ook bellen veel schapenhouders om advies over de ziekte, te meer omdat veel schapenhouders verrast zijn door de besmettingen ondanks dat er ontwormd is. ”Nog vaak worden ontwormingsmiddelen uit de groep van benzimidazolen gebruikt. Deze werken minder goed tegen een Haemochusbesmetting dan ivermectine, moxidectine, monepantel en levamisole waardoor er meer besmettingen zijn” legt van den Brom uit.

Van den Brom adviseert schapenhouders om mest te laten onderzoeken als de lammeren niet goed groeien of de ooien in slechte conditie zijn. Mestonderzoek kan bij veel dierenartsen en ook bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Haemonchus contortus is de belangrijkste wormsoort bij schapen. De worm geeft vooral problemen in de zomermaanden. Schapen die geïnfecteerd zijn hebben bloedarmoede, geen diarree en later verminderde groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.