Rundveehouderij

Nieuws 398 x bekeken

China, Nieuw Zeeland en India groeitoppers zuivel

Washington – De zuivelproductie in China, Nieuw Zeeland en India groeit dit jaar het hardst, met achtereenvolgens 5,5 en 4 procent. De Verenigde Staten en de Europese Unie blijven relatief gezien achter met groeipercentages van achtereenvolgens 1,5 en 1 procent.

Dit blijkt uit de jongste ramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA.

In Rusland, Oekraïne en Japan zal de zuivelproductie dit jaar dalen, is de verwachting.
Met afstand de grootste zuivelproducent ter wereld blijft de EU, met een geschatte productie in 2011 van 136,6 miljoen ton melk. Tweede producent blijft de VS met een productie van 88,8 miljoen kilo. De mondiale nummer 3 is India. Dit land ziet de productie dit jaar met meer dan 2 miljoen ton toenemen tot 52,5 miljoen ton, is de schatting.

Na dit land komen de nummers 4 en 5, Brazilië en China. In deze landen zit de eigen koemelkproductie fors in de lift en wordt een groei genoteerd van 5 procent of meer. Nog een land dat qua melkproductie rond de 30 miljoen ton per jaar zit – Rusland – ziet de productie voor het tweede opeenvolgende jaar dalen, weer met ruim 2 procent, is de verwachting. Ook in Oekraïne blijft de melkproductie dalen, hier al minstens voor het vijfde achtereenvolgende jaar.

In Australië zal de melkproductie met naar schatting ruim drie procent stijgen en komt het naar verwachting weer uit boven het niveau van 2008 (9,5 miljoen ton), in Nieuw Zeeland wordt een forse productiestijging verwacht en zal de totale melkaanvoer uitkomen op ruim 18 miljoen ton. In 2010 steeg de aanvoer door ongunstige klimatologische omstandigheden slechts minimaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.