Rundveehouderij

Nieuws 325 x bekeken

Boeren Israël kwaad over opening markt

Jeruzalem - De Israëlische melkveehouderij en zuivelsector zijn woedend over de geleidelijke openstelling van de zuivelmarkt, waartoe de regering-Netanyahu heeft besloten.

Het is volgens de Israëlische zuivelorganisatie en de boerenbond een ramp voor de Israëlische boeren. Honderden melkveebedrijven zullen over de kop gaan, voorspellen ze. Het is echter een mooi cadeautje voor de supermarkten en voor Europese exporteurs, merken ze cynisch op.

De regering Netanyahu besloot tot de liberalisering op advies van een commissie van de Knesset. Het besluit komt in reactie op ontevredenheid onder de bevolking over de hoge zuivelprijzen.

De eerste stappen op weg naar liberalisering van de markt zijn verhoging van de importquota voor kaas en melkpoeder en een verlaging van de rauwe melkprijs met omgerekend 1 eurocent.

De regering wil strak toezicht houden op het effect van de nieuwe maatregelen. Zo worden zuivelbedrijven verplicht hun financiële resultaten te publiceren en houdt de regering een stevige vinger aan de pols bij contracten tussen zuivelbedrijven en supers.

Israël heeft een hoogontwikkelde melkveehouderij, maar die profiteerde sterk van de marktbescherming tot nu toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.