Rundveehouderij

Nieuws 241 x bekeken

Belgische leveranciers 'niet gehoord'

Leuven – De ongeveer vijfhonderd Belgische leveranciers van FrieslandCampina willen intensiever worden betrokken bij de besluitvorming binnen het bedrijf.

Aanleiding is de gang van zaken rondom het stoppen van de merkmelkproductie en de huidige verduurzamingsdiscussie.

De boeren voelen zich hierin niet serieus behandeld, zegt secretaris melkveehouderij Guy Vandepoel van de Belgische Boerenbond. ”FrieslandCampina, dat we in België zien als een private verwerker (de Belgische melkveehouders zijn geen lid) kan een voorbeeld nemen aan Danone. Dat probeert de leveranciers wel bij de besluitvorming te betrekken en luistert in ieder geval naar de boeren.”

Een eerste verbetering zou volgens de Belgische boeren de oprichting van een leveranciersvereniging kunnen zijn. Na het besluit over om te stoppen met de productie van Campina-merkmelk en over te stappen op bijzondere melkstromen, bijvoorbeeld met extra mineralen, werd de interesse voor deelname aan een nieuw programma onder de Belgische boeren gepeild. Die bleek groot, maar voor slechts een klein aantal boeren bleek plaats. Daarom is volgens FrieslandCampina een selectie gemaakt.

Dit leidde tot grote teleurstelling, want er waren volgens de boeren flinke verwachtingen gewekt. Nu zien de Belgen dat ze bij de verduurzamingsdiscussie opnieuw niet echt gehoord worden, terwijl ze wel te maken krijgen met de gevolgen ervan. ”Ze krijgen het gevoel dat straks een systeem naar België wordt gekopieerd, terwijl de situatie hier wezenlijk anders is, bijvoorbeeld bij weidegang,” zegt Vandepoel. FrieslandCampina wil op deze klacht niet ingaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.