Rundveehouderij

Nieuws 574 x bekeken

ABN Amro: groei Russische import kaas onzeker

Amsterdam – Rusland dreigt als groeimotor van de kaasexport weg te vallen. Dat meldt Thijs Pons van het ABN Amro Economisch Bureau op basis van een sectoranalyse. Rusland kocht het afgelopen jaar en het eerste kwartaal van dit jaar nog fors meer Nederlandse kazen. De Nederlandse kaasexport in totaal is in de eerste vier maanden van dit jaar volgens cijfers van het Productschap Zuivel7 procent gedaald.

De eerste vijf maanden van 2011 groeide de Nederlandse export van kaas naar Rusland met 78 procent. Volgens Pons betreft de groeispurt voor een belangrijk deel een tijdelijk effect. Door de droogte in 2010 is volgens Pons de zuivelproductie fors teruggevallen. Nu wordt de Russische veestapel en de zuivelproductie weer opgebouwd.

De Duitse markt ontwikkelt zich volgens Pons evenmin positief. Duitsland is de grootste afnemer van Nederlandse kazen. Zo’n 35 procent van alle Nederlandse exportkazen eindigt in Duitse schappen. De Duitse kaasproductie groeit echter en verbetert kwalitatief en de export van Nederlandse kaas naar Duitsland neemt licht af.

Opvallend is dat het eerste kwartaal de export van Nederlandse kaas naar Griekenland met 15 procent is gestegen. In april stortte de markt mede door de financiële crisis in Griekenland echter in. De export kwam in deze maand bijna 40 procent lager uit dan in dezelfde maand een jaar geleden. Pons vreest dat de tendens doorzet.

Positief is volgens Pons dat de binnenlandse consumptie van kaas toeneemt. De productie heeft zich volgens Pons de eerste vijf maanden gestabiliseerd op 316.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.