Rundveehouderij

Nieuws 276 x bekeken

Voorjaarskuil erg snel verteerbaar

Wageningen - De voorjaarskuilen hebben met 962 VEM per kilo drogestof een hoge voederwaarde. Dit komt door het hoge gehalte aan suiker (144 gram per kilo drogestof) en een hoge verteringscoëfficiënt van 80,6 procent.

De structuurwaarde is laag. Dit alles maakt de kuilen zeer snel verteerbaar. Dat blijkt uit de graskuilanalyses uitgevoerd door BLGG AgroXpertus in Wageningen.

Het drogestofgehalte van de kuilen is met 492 gram per kilogram product hoog. De zuurgraad is ook wat hoger dan normaal. Het melkzuurgehalte is vergelijkbaar met andere jaren maar het azijnzuurgehalte is wat lager. En juist het azijnzuurgehalte draagt bij in de broeiremming. Al deze aspecten zorgen ervoor dat de kans op broei na opening van de kuil vrij hoog is.

De kuilen bevatten maar 17 gram ADL (maat voor de verhouting). Dat samenstelling van de vroegste kuilen is daarmee zo dat ze niet geschikt zijn om als enig voer in een rantsoen te gebruiken. De mais die in veel melkveeerantsoen wordt gevoerd maakt de verteringssnelheid van het rantsoen wat rustiger maar geeft geen extra structuur. Bijvoeren van een grovere kuil of extra structuuraanbod uit gedroogde luzerne, grof hooi of gehakseld stro is nodig om de verteringssnelheid te remmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.