Rundveehouderij

Nieuws 569 x bekeken

Schapenmelk bevat meer vet en eiwit dan koeienmelk

Driebergen – Schapenmelk bevat van veel nutriënten meer dan geiten- of koeienmelk. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek door het Louis Bolk Instituut.

Boeren zouden graag op grond hiervan claimen dat de melk en kaas gezonder is, om zodoende hun afzet te kunnen stimuleren.

Melk van schapen bevat een hoger eiwitgehalte en bevat twee keer zoveel caseïne. Ook het vetgehalte is hoger. Daarbij bevat schapenmelk meer gezonde vetzuren. De melk bevat meer calcium en vitamine D. Hoewel volgens het instituut een gezondheidsclaim voor schapenmelk of -kaas als geheel niet mogelijk is, zijn er vier generieke gezondheidsclaims die mogelijk van toepassing zijn op schapenmelk en/of -kaas. Het gaat om drie claims aangaande vitamine D, en een claim aangaande de aanwezigheid van calcium. Naast gezondheidsclaim zijn er ook voedingsclaims die van toepassing kunnen zijn op schapenmelk en/of -kaas.

De onderzoekers geven aan dat de Europese Commissie kritisch is bij het toekennen van gezondheidsclaims op voedingsmiddelen. Bepalend is het besluit van de Commissie over het invoeren van voedingsprofielen. Met de huidige voorstellen komt kaas niet in aanmerking voor een gezondheidsclaim.

Aangezien het instituut zich nu beperkt heeft tot literatuuronderzoek, pleit het instituut voor aanvullend onderzoek. Ook het feit dat in het buitenland andere gehaltes aan voedingsstoffen worden gevonden dan in Nederland, en het ras en de voeding van de schapen invloed hebben op de samenstelling van de melk, is extra onderzoek wenselijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.