Rundveehouderij

Nieuws 539 x bekeken

Melkgeitenbedrijf met 5.000 dieren moet langer wachten

Ambt Delden - De Raad van State zegt dat de gemeente Hof van Twente ten onrechte een milieuvergunning heeft gegeven aan een nieuw geiten- en zoogkoeienhouderij in Ambt Delden.

Het bedrijf – Optiveco – wil in totaal ruim 5600 geiten gaan houden. Een woordvoerder van het bedrijf zegt in een reactie op de uitspraak dat de onderneming daardoor weer een jaar strop oploopt. ”We zijn een jaar verder, voordat we de vergunning hebben. En dat in een land wat zegt ondernemers te willen kweken. We hadden beter in Rusland kunnen beginnen.”

Optiveco kocht op de locatie een voormalig zeugenbedrijf. De boedoeling is dat bedrijf om te zetten tot een melkgeitenbedrijf. Het bedrijf wil verplaatsen vanaf een gehuurde locatie in Hardenberg naar een eigen bedrijf in Ambt Delden.

Een aantal inwoners van Ambt Delden maakte bij de Raad van State bezwaar tegen de afgegeven vergunning. De rechter stelt dat de gemeente ten onrechte niet heeft onderzocht of voor de uitbreiding van het bedrijf een milieu-effectrapportage moest worden opgesteld.
Het gemeentebestuur had moeten nagaan of het geitenbedrijf kan worden aangemerkt als een intensieve veehouderij.
De rechter zegt niet dat het bedrijf MER-plichtig is. Dat is iets wat de gemeente moet onderzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.