Rundveehouderij

Nieuws 189 x bekeken 1 reactie

LTO: blauwtongvrije status moet sectoren niet hinderen

Den Haag – Een eventuele blauwtongvrije status voor Nederland moet geen van de agrarische sectoren hinderen. Dat zegt LTO-bestuurder Toon van Hoof.Overheid en sector zijn volgens hem samen tot deze conclusie gekomen. Hoewel een blauwtongvrije status de export van fokvee aanzienlijk zou vereenvoudigen, zou het de import van kalveren juist bemoeilijken. Gisteren, woensdag 6 juli, heeft het ministerie de resultaten van het blauwtong-monitoringsprogramma in Brussel gepresenteerd. Naar verwachting wordt Nederland daarna in staat gesteld om de blauwtongvrije status aan te vragen, maar hier wordt nog mee gewacht. Eerst wil het ministerie met landen, die nog geen blauwtongvrije status hebben, overeenkomsten sluiten over de import van kalveren. ”De afgelopen jaren heeft de kalversector fors geïnvesteerd”, legt Van Hoof uit. ”Het is niet de bedoeling om deze sector nu te gaan slachtofferen. Zo ga je niet met elkaar om.”

Hij gaat er van uit dat er binnen een aantal weken akkoorden zijn bereikt. Het risico op de insleep van het blauwtongvirus door de import van kalveren acht hij niet groot. De kalversector is ook afgelopen twee jaar in staat gebleken nieuwe blauwtongbesmettingen te voorkomen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    dan lijkt het me geen probleem via een heffing voor de kalversector de extra kosten van certificering export van vee te heffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.