Rundveehouderij

Nieuws 174 x bekeken

Kwart Britse melk onder retailcontract

Stoneleigh - Ongeveer een kwart van de Britse melkplas van ruim 13 miljard liter is rechtstreeks door retailers gecontracteerd bij melkveehouders.

Dat stelt John Allen, managing partner van Kite Consultancy (een bedrijf vergelijkbaar met DLV) tijdens het jaarcongres van de European Dairy Farmers in Stoneleigh.

Het betreft contracten met de grotere bedrijven. Krap een op de vijf melkveehouders staat onder contract bij een van de grote retailers. Zij beuren tussen 1,25 en 3,4 cent per liter extra boven de marktprijs. De gecontracteerde melkproducenten beuren volgens Kite Consultancy samen zo'n 70 miljoen euro boven de marktprijs en genereren voor 8 miljoen aan kennis via de retailers.

De melkprijs die deze retailers de boer betalen komt meestal tot stand op basis van open kostprijscalculatie. Vaak zijn er extra eisen rondom duurzaamheid, diergezondheid, dierwelzijn en ondersteuning van de biodiversiteit. Een opvallende eis bij de meeste retailers is een verbod op verkoop van kalveren, waardoor de melkveehouders gedwongen zijn de stiertjes zelf af te mesten.

In de meeste gevallen wordt een vaste hoeveelheid gecontracteerd op de melkveebedrijven. Breidt een veehouder uit, dan beurt hij voor de extra hoeveelheid de normale marktprijs van de melkfabriek die de melk voor de retailer verwerkt tot dagverse melk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.