Rundveehouderij

Nieuws 514 x bekeken

Hof doet uitspraak in zaak oormerken

Leeuwarden - Het gerechtshof in Leeuwarden doet woensdag uitspraak in een langslepende zaak tegen twee veehouders die weigeren hun schapen te oormerken.

De biologische boeren uit het Friese Bolsward voeren al jaren strijd tegen de gele flappen en noemen het oormerken een kwelling en verminking van dieren.

Inmiddels is het oormerken van schapen niet meer verplicht. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben beide boeren een economisch delict gepleegd toen dat nog wel het geval was. Het OM eiste daarom twee weken geleden schuldigverklaring zonder strafoplegging.

Voor koeien staat het Rijk al 13 jaar toe dat de twee Friese veehouders samen met nog 30 oormerkweigeraars andere registratiemethoden mogen gebruiken. Volgens het tweetal zouden bij schapen dezelfde gewetensbezwaren als bij koeien moeten gelden. De weerstand tegen oormerken was bij de invoering in de jaren '90 groot. Duizenden boeren verzetten zich ertegen. Ook veel hobbyveehouders weigerden hun dieren van een gele flap te voorzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.