Rundveehouderij

Nieuws 373 x bekeken

Chronische botulisme teistert Noord-Duitse rundveestapel

Kiel – In de melkveehouderij in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heerst op grote schaal chronische botulisme.

Dat meldt de omroep Norddeutscher Rundfunk (NDR). In enkele gebieden zouden al 90 procent van de veestapels op de bedrijven getroffen zijn. Botulisme leidt tot verlammingssymptomen, diarree of verstopping en sterke vermagering. Ook personen op de veebedrijven blijken in een aantal gevallen besmet te zijn geraakt.

De omroep ontleent zijn informatie aan de Medizinische Hochschule Hannover (MHH). De MHH-hoogleraar Dirk Dressler stelde vorig jaar al in een artikel in het veterinaire vakblad Nutztierpraxis Aktuell vast dat de overdracht van runderbotulisme op mensen een onderbelichte zaak is in de geneeskunde. De overdracht verloopt volgens Dressler via direct contact met de besmette dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.