Rundveehouderij

Nieuws 232 x bekeken

Britse melkprijs 'schandalig laag'

Londen – Dat de Britse melkprijs onderaan bungelt in de Europese Unie is een schandaal. ”Britse melkveehouders vangen gemiddeld 4 pence (bijna 5 cent) minder dan het Europese gemiddelde, dat is schandalig. Er moet iets veranderen,” aldus voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union.

Kendall citeert cijfers van het directoraat-generaal landbouw bij de EU waaruit blijkt dat de gemiddelde melkprijs in de hele unie in april 33,03 euro per 100 kilo bedroeg maar dat de Britten in die maand niet meer dan 28,89 euro per 100 kilo vingen. Groot-Brittannië heeft daarmee de slechtste melkprijs van alle 27 EU-landen.

”De melkveesector heeft snel eerlijker voorwaarden voor de handel nodig. Dat proberen we te bewerkstelligen met onze oproep voor een vrijwillige gedragscode. We zetten druk op parlementsleden en zuivelbedrijven om eerlijker contracten in te voeren. Dat kan leiden tot een sterkere onderhandelingspositie en prijstransparantie voor melkveehouders,” aldus Kendall. Hij signaleert daarbij dat het melkvolume in zijn land langzamerhand weer de goede kant op gaat. ”Ondanks een daling van het aantal boeren verbeteren de gemiddelde opbrengsten en de efficiëntie. Britse melkproducenten willen hun bedrijf uitbreiden maar de marktsignalen vertellen hen dat ze juist het omgekeerde moeten doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.