Rundveehouderij

Nieuws 191 x bekeken

Zuivelmarktleider Tine vrijgesproken van kartelafspraken

Oslo - De Noorse zuivelmarktleider Tine is ook in hoogste gerechtelijke instantie vrijgesproken van de beschuldiging van misbruik van zijn dominerende positie bij de contractonderhandelingen met grootgrutter Rema 1000 in 2004.

De zaak werd zeven jaar geleden aanhanging gemaakt door de Noorse kartelwaakhond en leidde in eerste instantie tot een boete van 45 miljoen kroon, omgerekend circa 5,5 miljoen euro, voor het concern. De kartelbewaker kwam in actie na een klacht van één van de weinige wezenlijke concurrenten van Tine, de private zuivelaar Synnøve Finden.

Tines directietopvrouw Hanne Refsholt vindt de uitspraak van het hooggerechtshof belangrijk: ”Deze houdt namelijk in dat ook grote leveranciers aanspraak maken op voldoende ruimte bij de onderhandelingen om goede aanbiedingen te doen. De meesten zullen inzien dat dit voordelig is voor de consument en de concurrentie in de markt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.