Rundveehouderij

Nieuws 310 x bekeken

PZ wil ton voor salmonella-onderzoek ganzen

Zoetermeer – Het mogelijke verband tussen salmonella-besmettingen op melkveebedrijven en op het weiland verblijvende ganzen wordt toch nader onderzocht.

Dit blijkt uit een onderzoeksvoorstel van de Commissie Diergezondheid en -kwaliteit runderen (DKR) van het Productschap Zuivel.

Die wil dat het schap een ton vrijmaakt voor onderzoek van salmonella’s in ganzenmest en salmonella’s in de rundermest van besmette bedrijven. Vanuit de melkveehouderij wordt al langere tijd aangedrongen op zo’n onderzoek.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Faunabeheereenheid Utrecht. Als hieruit voortkomt dat er concrete aanwijzingen zijn voor besmetting van runderen door ganzenmest, moet er een vervolgtraject komen, meent de commissie. Het PZ stemt naar verwachting woensdag in met het voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.