Rundveehouderij

Nieuws 251 x bekeken

Oosterveld: 'Idee melkpool DOC werkt'

Hoogeveen - Het model voor de melkpool zoals DOC Kaas die voor ogen heeft, werkt. De Hoogeveense coöperatie experimenteert er in stilte al enige tijd mee, maar of het een blijvertje is, wordt komend najaar besloten.

Dit zegt directeur Jannes Oosterveld. Eind 2009, toen de coöperatie nog kampte met een lage kaas- en uitbetaalprijs voor de leden, lanceerde Oosterveld het idee van een melkpool. De gedachte daarachter is dat in tijden dat de kaasprijs laag is en die voor andere zuivelproducten hoger, een deel van de melk die normaal in kaas gaat, wordt gebruikt voor de bereiding van andere zuivelproducten. Dat moet dan zijn bij het bedrijf waarmee wordt samengewerkt. Andersom zou in tijden met een hoge kaasprijs extra melk naar DOC moeten toevloeien om meer kaas te kunnen produceren. Op die manier zouden meerdere zuivelbedrijven samen een min of meer vergelijkbaar ‘breed’ zuivelbedrijf kunnen vormen als FrieslandCampina en zouden ze zo de dalen in de markt enigszins kunnen mijden.

Inmiddels wordt op kleine schaal geëxperimenteerd met de melkpool. Binnenkort wordt de proef verder opgeschaald, stelt Oosterveld. Toch blijft het een relatief kleinschalig experiment, in samenwerking met een niet nader genoemd zuivelbedrijf. In september wordt geëvalueerd of DOC er mee door wil gaan of niet.

Nog een zaak waarover later dit jaar verdere besluitvorming moet plaatsvinden is de investering in een nieuwe poederinstallatie. De oude installatie aan de Alteveerstraat moet over enige tijd worden gesloopt. De vraag is hoe veel nieuwe capaciteit daarvoor in de plaats moet komen op het zuivelpark.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.