Rundveehouderij

Nieuws 147 x bekeken

Onvrede over besluit landbouwcommissie

Brussel – De Europese zuivelindustrie, verenigd in de EDA, maakt zich zorgen over de gevolgen van het Nicholson-rapport dat gisteren is goedgekeurd door de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

In het rapport staat onder meer dat particuliere zuivelondernemingen leveranciers een vaste melkprijs moeten garanderen voor de periode van minimaal een jaar. Deze maatregel zou de concurrentiekracht van de Europese zuivelsector volgens de EDA sterk gaan belemmeren.

De in het rapport opgenomen voorstellen doen volgens de EDA geen recht aan de diversiteit van de Europese melkveesector. De zuivelindustrie ziet niet in waarom leveringscontracten verplicht moeten worden gesteld, aangezien commerciële partijen al lang met contracten werken. Met name de bepaling dat in de contracten een melkprijsgarantie voor de duur van minimaal een jaar moet worden opgenomen, is voor de industrie onbegrijpelijk. “We denken dat het invoeren van deze bepaling schadelijk is voor de producent, verwerker en consument”, zegt algemeen secretaris van de EDA Joop Kleibeuker. De melkprijs in Europa wordt volgens hem bepaalt door vraag en aanbod op de wereldmarkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.