Rundveehouderij

Nieuws 386 x bekeken

Eiwit als mogelijk vaccin tegen paratuberculose

Utrecht – Het eiwit Hsp70 is mogelijk geschikt als vaccin tegen paratuberculose in runderen.

Wiebren Santema van de Universiteit Utrecht heeft in zijn promotieonderzoek het kandidaat-paratuberculosevaccin Hsp70 getoetst op de werkzaamheid, veiligheid en de mogelijkheid om gevaccineerde dieren te onderscheinden van geïnfecteerde dieren.

Jonge kalveren zijn het meest gevoelig voor het oplopen van een infectie met de paratuberculosebacterie. Besmetting vindt vaak plaats rondom de geboorte, voordat een vaccin zijn beschermende werking kan geven. Het gezochte vaccin moet daarom ook werkzaam kunnen zijn in reeds besmette dieren. Deze methode van het zogenaamd therapeutisch vaccineren is een relatief nieuw onderzoeksveld in vergelijking met de klassieke vaccins, die worden toegediend voordat men in aanraking komt met de ziekteverwekker.

De werkzaamheid van het kandidaat-vaccin werd onderzocht in volwassen koeien, die via natuurlijke weg (chronisch) besmet waren geraakt. Vaccinatie leidde tot de productie van specifieke antilichamen (eiwitten die bijvoorbeeld bacteriën kunnen binden) in het bloed. De runderen met veel van deze antilichamen in het bloed hadden minder bacteriën in de mest en leefden langer. Dat is opmerkelijk omdat tot nu toe wordt aangenomen dat tegen paratuberculose, waarbij de bacterie zich binnenin een cel verstopt, de afweer door cellen een grotere rol speelt dan de afweer door antilichamen.

De werkzaamheid van het kandidaat-vaccin bleek overigens nog onvoldoende. Om serieus ingezet te kunnen worden in de ziektebestrijding zal het vaccin dus verbeterd moeten worden, bijvoorbeeld door het te combineren met andere vaccincomponenten.

Naast de werkzaamheid is ook onderzoek gedaan naar de overige twee belangrijke eisen waar een paratuberculosevaccin aan moet voldoen. Het kandidaat-vaccin bleek veilig; er zijn geen ernstige bijwerkingen waargenomen na vaccinatie. Daarnaast kunnen bestaande serologische diagnostische testen voor paratuberculosebesmetting aangepast worden, zodat gevaccineerde dieren van besmette dieren onderscheiden kunnen worden. Dat is een belangrijke voorwaarde voor bestrijdingsprogramma’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.