Rundveehouderij

Nieuws 283 x bekeken

Bijna helft Belgische veehouders IBR-vrije status

Brussel – Bijna de helft van de Belgische melkveehouders komt in aanmerking voor een IBR-vrije status.

Dat blijkt uit onderzoek van de provincie West-Vlaanderen en Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Het onderzoek is uitgevoerd met het oog op het verplicht worden in 2012 van het bestrijdingsprogramma voor de rundveeziekte IBR.

Binnen het bestrijdingsprogramma onderscheidt men vier belangrijke statuten, aangeduid als l1, l2, l3 en l4. Hoe hoger het statuut, hoe verder het bedrijf in de IBR-bestrijding. Uit het project blijkt dat het voor elke veehouder haalbaar is om minstens een l2-statuut te verwerven. Bij dit statuut mogen er besmette dieren op het bedrijf zijn, maar moet aangetoond kunnen worden dat er correct is gevaccineerd. Als veehouders vanaf 2012 nog geen l2 statuut hebben behaald mogen zij hun dieren niet in de wei laten, en mogen de dieren alleen naar het slachthuis worden afgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.