Rundveehouderij

Nieuws 192 x bekeken

Advies tot matiging qoutumaankoop werkt wel bij Milcobel

Oudenaarde – Het gemiddelde melkquotum van de Milcobel-leden blijft de laatste jaren iets achter bij de ontwikkeling van het gemiddelde Belgische melkquotum.

Het bestuur van Milcobel beoordeelt dat echter niet als negatief. Eerder andersom.
Dit zeiden voorzitter Guido Veys en ondervoorzitter Jean Geelen bij de presentatie van de jaarcijfers van de coöperatie.

Coöperatie Milcobel heeft de leden namelijk opgeroepen om zich te matigen als het aankomt op investeringen in melkquotum. Als een quotumaankoop past bij een geplande groei van het bedrijf en de aankoop is financieel gezien goed te verwerken, dan moet die niet worden nagelaten, stelt Veys. Hij en Geelen vinden echter dat er voor moet worden gewaakt om ’geld weg te gooien’ met quotumaankopen. Het is een oproep die, anders dan in Nederland, kennelijk werkt. In Nederland blijven de quotumkosten nog altijd vrij hoog, het aantal transacties is behoorlijk constant en met name Zuid-Nederlandse boeren staan al weer klaar om extra te gaan handelen in quotum.

De totale melkaanvoer bij Milcobel is de laatste drie jaren overigens wel hard gestegen. Er is zo’n 10 procent meer ledenmelk aangevoerd. Dat is de helft van de destijds verwachte voor een periode van tien jaar. Het bestuur en de directie twijfelen nog of dit gegeven aanleiding moet zijn om de investeringsplannen bij te stellen, maar voorlopig stelt ze zich op het standpunt dat de nu voorziene investeringen voldoende zijn om de verwachte groei bij de melkaanvoer op te vangen.

Later dit jaar wordt de nieuwbouw van de kaasfabriek in Langemark geopend. Op wordt een begin gemaakt met een investeringsprogramma van om en nabij de 40 miljoen euro voor versterking van de poederproductie en van de productie van zachte kazen. Bij het poeder is het beleid er op gericht om meer speciaalproducten te maken, waaronder babyvoeding. Daarvan wordt nu zo’n 15.000 ton per jaar gefabriceerd, maar het streven is er op gericht dit cijfer te verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.