Rundveehouderij

Nieuws 1059 x bekeken

Veiligheid al langer zorg leveranciers stalgordijn

Doetinchem – Leveranciers van stalgordijnen hebben een werkgroep opgericht om samen tot een kwaliteitsnorm (NEN-norm) te komen. De werkgroep is eind vorig jaar van start gegaan om de veiligheid van de automatisch aangestuurde stalgordijnen te verbeteren. Aanleiding was een ongeluk met een stalgordijn vorig jaar april waarbij een jongen van acht jaar overleed.

Nederland telt nu twee kinderen die zijn omgekomen door ongevallen met stalgordijnen. Ook in het buitenland zijn er twee gevallen bekend. In april 2010 overleed een jongen van drie jaar oud in het Belgische Hoogstraten. Ook hij kwam klem te zitten in een automatisch oprollend stalgordijn. Volgens arbeidsinspecteur Aad Bos is ook in Duitsland een kind op soortgelijke manier om het leven gekomen.

Volgens een van de leveranciers is het een complexe taak om gezamenlijk te komen tot een NEN-norm. Dat zou veel tijd in beslag nemen. Wel zouden melkveehouders inmiddels per brief zijn geínformeerd over mogelijke risico’s.

Onwetendheid lijkt de voornaamste reden waarom stalgordijnen niet voldoen aan de wettelijke eisen. Veel fabrikanten van stalgordijnen waren zich volgens de arbeidsinspectie niet bewust van het feit dat de geautomatiseerde systemen moesten voldoen aan het CE-keurmerk. Ook veel melkveehouders zijn niet op de hoogte van het CE-keurmerk voor stalgordijnen dat sinds begin vorig jaar is ingevoerd.

Benny Bredek, importeur van Arntjen stalgordijnen, pleit voor een algehele aanscherping van de veiligheid op het boerenerf. Vogens hem zijn er in Nederland veel stalgordijnen die niet aan de veiligeheidseisen voldoen. Deze systemen zouden moeten worden gemoderniseerd. Hij ergert zich aan prijsvechters die geautomatiseerde stalgordijnen te goedkoop aanbieden. ”Prijzen worden opgevraagd door bouwbedrijven die vervolgens een offerte uitbrengen aan een veehouder”, legt Bredek uit. Hij begrijpt dat veehouders kijken wat er onder de streep staat, maar weet ook dat veehouders, mits goed voorgelicht, bereid zijn te betalen voor veiligheid.
Of registreer je om te kunnen reageren.