Rundveehouderij

Nieuws 325 x bekeken

PZ wil inzicht in Para-tbc status in melkgeiten

Zoetermeer – De melk van koeien wordt regelmatig onderworpen aan een Para-tbc controle. Nu is ook de melkgeitensector aan de beurt.

Het Productschap Zuivel (PZ) wil weten wat de Para-tbc status is op melkgeitenbedrijven en start met een driejarig onderzoek. "Er is geen direct probleem met de ziekte bij geiten maar we willen meer inzicht in de situatie. Dit project zal dienen als een nul-meting” aldus een woordvoerder van PZ. Niet eerder is de situatie van Para-tbc in melkgeiten op deze manier onderzocht.

Para-tbc wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium avium subspecies paratuberculosisis. Het is een langzaam verergerende aandoening van het maagdarmkanaal, waarbij uiteindelijk ernstige vermagering plaatsvindt. De aandoening gaat gepaard met economische verliezen en wordt in verband gebracht met de bij de mens voorkomende ziekte van Crohn maar dit is nog niet bewezen.

Op dit moment wordt gezocht naar melkgeitenhouders die mee willen werken aan het project. Na selectie zal eind mei bekend worden welke bedrijven kunnen deelnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.