Rundveehouderij

Nieuws 321 x bekeken

Nij Bosma Zathe meldt goede resultaten met tochtsensor

Goutum – Op het proefbedrijf Nij Bosma Zathe in Goutum hebben activiteitenmeters 81 procent van de tochtige koeien weten te detecteren.

Daarbij was de detectie in hoge mate correct: 97 procent, oftewel in slechts 3 procent van de dagen kregen een niet-tochtige koe een vals-positieve attentie. Dat meldt Wageningen UR Livestock Research.

Het is een van de resultaten van het onderzoek ’Activiteit van melkkoeien als informatiebron voor management en fokkerij’, dat gefinancierd wordt door het Proudctschap Zuivel, het ministerie van EL&I en het Schotse bedrijf IceRobotics, de leverancier van de activiteitenmeters.

Tussen half februari 2010 en half november 2010 zijn op Nij Bosma Zathe 155 gevallen van tocht gesignaleerd. Met de activitietsdata die werden verzameld met de sensoren van Ice Robotics, werden 126 gevallen gedetecteerd: een score van 81 procent. De toegevoegde waarde van tochtwaarneming met sensoren zit ’m erin dat ook ’stille tochten’ opgepikt kunnen worden. Dit komt het bedrijfsmanagement ten goede, omdat die anders makkelijk gemist worden, aldus Wageningen UR.

Of registreer je om te kunnen reageren.