Rundveehouderij

Nieuws 274 x bekeken

Nieuwe onrust in Franse melkwereld

Angers – Een kleine vijfhonderd Franse melkveehouders hebben maandag in Angers gedemonstreerd tegen de contractualisering. De uit heel Frankrijk afkomstige boeren willen dat er op nationaal en Europees niveau centrale regels voor de melkveehouderij en de melkprijzen komen.

De demonstrerende boeren behoren tot de onafhankelijke bond Apli, die is aangesloten bij de European Milk Board, en tot de kleinere koepelorganisaties Confédération Paysanne en Coordination Rurale. Beginpunt voor de actie was het hoofdkantoor van Terrena, de grootste agrarische coöperatie in Frankrijk.

Volgens de actievoerders leidt het invoeren van verplichte contracten tot een versnippering bij de onderhandelingen over melkprijzen. De melkprijzen werden tot dit melkjaar in Frankrijk op centraal niveau bepaald, hoewel dat de laatste jaren wel beperkt bleef tot een indicatieprijs.

De actievoerende melkveehouders willen dat dergelijke centrale afspraken in takt blijven. ”In plaats van dat elke melkveehouder in zijn eigen hoekje over de prijs moet onderhandelen, willen we een gemeenschappelijke vertegenwoordiging op zowel nationaal als Europees niveau,” aldus een woordvoerder van de Confédération Paysanne.

Of registreer je om te kunnen reageren.