Rundveehouderij

Nieuws 198 x bekeken

Geitenmelkprijs trekt aan, maar geitenhouder krijgt minder

Zoetermeer - De geitenmelkprijs is in maart en april licht aangetrokken ten opzichte van de voorgaande maanden. Dit komt door hogere gemiddelde prijzen voor vet en eiwit. Door het vervallen van wintertoeslagen en de komst van zomerheffingen, krijgen geitenhouders toch minder geld in de hand.

Dit blijkt uit de tweemaandelijkse geitenmelkprijsvergelijking van het Productschap Zuivel.
De gemiddelde voorschotprijs over de maand april bedroeg volgens het PZ € 38,69 per 100 kilo standaardmelk. Dat is € 1,09 meer dan in april 2010 werd betaald. Vergeleken met februari 2011 lag de gemiddelde voorschotmelkprijs in april echter € 4,40 lager. Dit komt vooral doordat de wintertoeslagen bij Amalthea, BGNN en De Jong per maart vervielen en dat per april een zomerheffing van kracht werd bij De Jong.

Hoewel geitenmelkverwerker Amalthea over de eerste vier maanden van dit jaar niet meedeed met de prijsverhogingen voor vet en eiwit, kregen de leden van deze coöperatie toch een klein extraatje. Met de melkgeldafrekening over maart heeft de onderneming een tweede voorschot uitbetaald van € 0,54 per 100 kilo standaardmelk exclusief btw. Geitenhouders van BGNN hebben in maart een nabetaling over 2010 ontvangen van € 1,19 per 100 kilo exclusief btw.

Of registreer je om te kunnen reageren.