Rundveehouderij

Nieuws 193 x bekeken

EMB: zuivelcoöperaties komen gemakkelijk weg

Brussel – De grote Europese zuivelcoöperaties komen met de huidige voorstellen voor wijziging van het Europees zuivelbeleid te makkelijk weg. Dat zegt Sieta van Keimpema, vice-voorzitter van de European Milk Board (EMB).

Zo’n vierhonderd melkveehouders demonstreerden woensdag 4 mei in Brussel voor verbetering van het functioneren van de Europese zuivelmarkt. Onder hen bevonden zich zo’n vijftig Nederlanders.

Reden voor de demonstratie is dat de totale Europese Landbouwraad voor het laatst vergaderde, voor zij eind mei besluiten neemt over de zuivelvoorstellen van Europarlementariër James Nicholson. Zijn voorstellen lijken koersbepalend voor de opstelling van het Europees Parlement als geheel.

Zuivelcoöperaties blijven in de voorstellen buiten schot. Volgens Van Keimpema komen de coöperaties te gemakkelijk weg en zou het goed zijn als er nieuwe definities komen waar coöperaties aan moeten voldoen. De Commissie zou volgens haar een vertrouwenscommissie moeten instellen die inzicht krijgt in het reilen en zeilen binnen coöperaties. “De transparantie is bij veel grote zuivelcoöperaties verdwenen”, aldus Van Keimpema. “Vroeger was de coöperatie nog van boeren, maar dat is al lang niet meer zo.”

Voor de gemiddelde veehouder is een jaarverslag van FrieslandCampina volgens haar niet te doorgronden. Het zou niet uit te leggen zijn dat in een slecht melkprijsjaar als 2009, FrieslandCampina toch een wist van 182 miljoen euro boekte.

Genoemde vertrouwenscommissie zou onderdeel uit kunnen maken van een op te richten monitoringscommisie. Een orgaan waar de EMB al lang voor pleit. De instelling van een monitoringscommissie, met daarin afgevaardigden namens de Europese melkveehouders, zuivelindustrie, consumentenorganisaties en politiek zou de markt en kostprijs moeten monitoren, de margeverdeling in de gaten houden en zorgen voor ’eerlijke’ handel. In de voorstellen van Nicholson wordt niet gepleit voor de oprichting van een monitoringscommissie.
De EMB hoopt dat andere europarlementariërs daar anders over denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.