Rundveehouderij

Nieuws 161 x bekeken

Brits zuivelbedrijf Wiseman boekt lagere winst

Glasgow – Het Britse zuivelbedrijf Robert Wiseman heeft in het boekjaar tot eind maart een operationele winst geboekt van 40,3 miljoen euro. Dat is bijna dertig procent minder dan in het voorafgaande boekjaar.

De omzet ging wel met 3,5 procent omhoog naar bijna 1,05 miljard euro.

Wiseman moest vooral marge inleveren vanwege de nieuwe contracten met de grote Britse supermarkten, die afgelopen jaar vrijwel allemaal nieuwe tenders uitschreven. Hoewel sommige nieuwe contracten (zoals met Tesco) pas aan het eind van het jaar zijn ingegaan, kon het bedrijf daarmee wel de volumes wat opvoeren.

Daarnaast zijn ook de kosten voor brandstof en plastic – het voornaamste verpakkingsmateriaal voor Britse melk – sterk gestegen. Terughalen van die kostenstijging bij de klanten bleek ‘een gecompliceerd en moeilijk proces’. Daarom probeert Robert Wiseman nog verder in de kosten te snijden, ook bij het melktransport naar en van de fabrieken. Bovendien heeft het bedrijf kort geleden meegedeeld twee vestigingen te sluiten.

Wiseman heeft desalniettemin kans gezien de melkprijs voor de veehouders te verhogen met 2,7 cent naar bijna 30,5 cent per liter. De Wiseman Milk Group van aangesloten veehouders telt inmiddels meer dan duizend leden. Het bedrijf streeft ernaar via deze groep boeren zeker zeventig procent van de benodigde melk binnen te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.