Rundveehouderij

Nieuws 188 x bekeken 1 reactie

Australië roept om marktbescherming melkveehouders

Canberra – De roep om bescherming van melkveehouders tegen te lage supermarktprijzen is sinds kort ook een politieke kwestie in Australië.

In reactie op supermarktacties met goedkope consumptiemelk, zoals 1 liter melk voor een dollar (74 eurocent), is een parlementair onderzoek ingesteld naar de margeverdeling op melk.

De commissie als geheel wil vooralsnog geen oordeel uitspreken. Het wil afwachten of dit soort stunts (voor Australische begrippen) blijvende gevolgen hebben, of dat het gaat om tijdelijke rimpelingen.

Voor de onafhankelijke senator Nick Xenophon uit Zuid-Australie duren de acties echter al lang genoeg. Hij wil dat er een wettelijke minimumprijs wordt ingesteld voor consumptiemelk. Hij kreeg direct al steun van drie andere senatoren.

Anders dan de parlementscommissie vinden zij dat er hoognodig iets gedaan moet worden om de uit balans geraakte machtsverhoudingen tussen boeren en verwerkers enerzijds en de supermarkten anderzijds weer in evenwicht te brengen. Xenophon en zijn collega-senatoren vinden ook dat de Australische mededingingsautoriteit ACCC de dingen te veel op hun beloop heeft gelaten en te weinig doet om de melkveehouders te steunen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Een minimum prijs in stellen kan veel onheil onder de melkveehouders voorkomen. Natuurlijk hangt er nog een batterij toeleveringsbedrijven aanvast die daar van mee profiteren! Het gaat hier om voedsel, daar moet je alles aan doen om de producenten een redelijk bestaan te geven. Dit is de basis van zekerheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.