Rundveehouderij

Nieuws 278 x bekeken 1 reactie

Accon AVM pleit voor termijnmarkt melk

Leeuwarden - Accon AVM wil dat er een termijnmarkt komt voor melk.

Het risicoprofiel van melkveehouders wordt volgens het accountantskantoor steeds ongunstiger door sterk fluctuerende prijzen. Een termijnmarkt kan deze risico’s beperken. "Als er geen termijnmarkt voor melk komt remt dat de ontwikkelingsmogelijkheden van melkveebedrijven", vertelt Andries- Jan de Boer van Accon AVM. "Ook wordt het moeilijker om strategische doelstelling te halen." Vooral startende ondernemers die flink moeten investeren lopen volgens hem veel risico.

De animo voor een termijnmarkt voor melk lijkt beperkt. Eerdere initiatieven zijn gesneuveld, maar dat had volgens De Boer vooral te maken met onbekendheid. "In Amerika werkt het systeem voor een bepaalde groep melkveehouders al jaren prima." Een termijnmarkt moet volgens hem dan ook geen verplichting zijn. Het moet gaan om een optioneel instrument om risico af te dekken.

Het feit dat het nu relatief goed gaat wat betreft de melkprijs, moet volgens hem los staan van het belang van een termijnmarkt. Juist piekperiodes kunnen benut worden om afspraken te maken. "Relatief hoge melkprijzen gecombineerd met een lage rentestand maken dat melkveehouders buffers aan kunnen leggen, maar er kunnen ook situaties ontstaan waarbij dit niet kan." De Boer weet dat een aantal partijen met plannen voor een termijnmarkt rondlopen. "Toch kan het nog wel jaren duren voordat er daadwerkelijk een termijnmarkt voor melk komt. Het is ontwikkelingsproces van jaren."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Er is nog steeds geen bewijs geleverd waarom er een termijnmarkt voor melk zou moeten komen. Sterker nog de meeste mensen snappen niks van wat het woord termijnmarkt op zich al is en dus wat termijnmarkt zou kunnen betekenen. Waardoor voor termijnmarkt geld onbekend dus onbemind.

Of registreer je om te kunnen reageren.