Rundveehouderij

Nieuws 168 x bekeken 2 reacties

Rabobank: tot na de zomer hoge melkprijzen

Alkmaar – Het wordt een topjaar voor de melkveehouders. Dat zei Mark Voorbergen, zuiveldeskundige bij de Rabobank, dinsdag tijdens een melkveehoudersbijeenkomst in Alkmaar.

De droogte in Nieuw-Zeeland eind vorig jaar maakt dat de productie in Nieuw-Zeeland lager uitvalt dan verwacht. China importeert meer zuivel dan ooit en de Verenigde Staten lijkt de productie niet snel en agressief uit te breiden. ”De melkprijzen blijven in ieder geval tot na de zomer hoog”, concludeert Voorbergen. Hij raadt melkveehouders dan ook aan om flink door te melken. ”Trek elke liter uit de koe.”

Wel wijst hij op opwaartse prijsrisico’s. Hij noemt een slecht begin van het nieuwe seizoen in Oceanië in de tweede helft van 2011. Graanprijzen die weer verder stijgen en een uitbreiding van het importquota door India.

Hoewel 2011 voor melkveehouders een goed jaar wordt, hebben de verwerkers het volgens Voorbergen een stuk moeilijker. ”Bij verwerkers die bulkproducten produceren voor de wereldmarkt loopt het beter dan bij partijen die alleen leveren aan de retail.” Na twee jaar goede marges in de retailmarkt staan de marges nu onder druk vanwege de hoge grondstofprijs.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ja, maar krachtvoerprijzen, en energie/olie prijzen rijzen de pan uit, dus zijn hoge melkprijzen wel nodig om alles rond te krijgen.

  • no-profile-image

    Nou dan kan mooi de melkveehouderij ook eens wat doen om de NH3 te reduceren als ze zoveel verdienen, als ze toch allemaal van die mega stallen bouwen van al die subsidies

Of registreer je om te kunnen reageren.