Rundveehouderij

Nieuws 241 x bekeken

'In laten slapen gezonde kalveren is verwerpelijk'

Houten - Het feit dat sommige dierenartsen, uit economisch oogpunt, meewerken aan het doodspuiten van gezonde stierkalveren is om ethische gronden verwerpelijk.

Dat meldt de beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD. Uit reacties van meerdere biologische melkveehouders met Jersey koeien blijkt dat het een probleem is om Jersey stierkalveren kwijt te raken. Afmesters hebben geen belang bij de kalveren vanwege het relatief lage geboortegewicht van de dieren. De houders van Jersey koeien zoeken daarom naar wegen om toch een goede bestemming voor hun kalveren te vinden, maar dat blijkt in de praktijk niet altijd mogelijk.

In een aantal gevallen zijn gezonde stierkalveren door dierenartsen doodgespoten. Ook worden stierkalveren als alternatief voor het doodspuiten, op een jonge leeftijd afgevoerd naar het slachthuis. De KNMvD geeft aan het probleem te kennen, maar dat met het laten inslapen van gezonde kalveren een ethische grens wordt overschreden. "Het gaat nadrukkelijk om een probleem van de eigenaar", zegt dierenarts Edwin Visser voorzitter Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwer van de KNMvD. "Het is een gevolg van genomen beslissingen door kalfsvleesintegraties, en van de raskeuze van betrokken melkveehouders." Wel speelt het probleem volgens hem ook bij andere rassen. "Toen vorig jaar de kalverprijzen erg laag waren zagen we ook dat gezonde dieren om economische redenen werden doodgespoten. We vinden dit verwerpelijk."

Zaak is volgens Visser dat er een maatschappelijk verantwoorde oplossing wordt gevonden. LTO zou volgens hem in samenwerking met de vleeskalversector tot een oplossing moeten komen. De vakgroep LTO/Biologica laat weten dat het probleem absoluut de aandacht heeft, maar dat nog gezocht wordt naar een oplossing. Het euthanaseren van gezonde kalveren is volgens de vakgroep geen oplossing voor afzetproblemen en zou niet passen in het biologische gedachtegoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.