Rundveehouderij

Nieuws 518 x bekeken

Haflinger meest gemolken paard

Leusden – Nederland telt vijfentwintig bedrijven die paarden melken en in Vlaanderen zijn er dertien.

De Haflinger is het meest voorkomende ras op deze bedrijven. Andere gebruikte rassen zijn Belgisch warmbloed paard, Tinker, New Forest en NRPS.

Dat blijkt uit een enquête door medewerkers van de Faculteit Diergeneeskunde en het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel in Leusden, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Van de achtendertig aangeschreven bedrijven deden er dertien mee.

De bedrijven melken gemiddeld twaalf paarden en hebben de melkerij meestal als neventak. De merries worden meest drie keer per dag gemolken bij een lactatieduur van gemiddeld zeven maanden. De jaarproductie is 500 tot 800 liter per dier. De bedrijven melken alle machinaal.

De onderzoekers stellen vast dat de veterinaire bedrijfsbegeleiding op paardenmelkerijen beter kan. Er is tot nu toe weinig structurele begeleiding, terwijl het product wel risico’s kent. Paardenmelk is vrijwel altijd bestemd voor menselijke consumptie, waarbij driekwart rauw wordt genuttigd. Paardenmelk lijkt qua samenstelling erg op menselijke melk en is geschikt voor mensen met koemelkallergie. Ook worden er gezondheidsbevorderende eigenschappen aan toegedicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.